czwartek, 18 września 2025

Temat: Jan Bacewicz

Region, który smakuje: przewodnik po kuchni regionalnej Suwalszczyzny

Tradycyjna kuchnia SuwalszczyznySuwalszczyzna to nie tylko malownicze krajobrazy, ale także unikalna kuchnia, łącząca wpływy polskie, litewskie, białoruskie i tatarskie. W artykule przedstawiamy kulinarną tradycję...

Gwara suwalska, gwara Suwalszczyzny – słownik – poznaj język tego regionu

"W gwarze trzeba wyrosnąć"We wstępie do swojej książki pt. "Kiedyści to mieli gadane. Gwary suwalskie." (Suwałki 2021), Jan Bacewicz, autor, pisze:Ta książka jest...
spot_imgspot_img

Czytaj także

Prezydent Suwałk uhonorował medalistów krajowych i międzynarodowych

Prezydent Suwałk Czesław Renkiewicz spotkał się 18 września z...

Jaćwieski Festyn Archeologiczny Szwajcaria 2025 – program wydarzenia

Jaćwieski Festyn Archeologiczny Szwajcaria 2025 odbędzie się w dniach...

Mikołaj Nowotniak w Galerii Chłodna 20 – trzy dekady twórczości malarskiej

W Galerii Sztuki Współczesnej „Chłodna 20” w Suwałkach 10...

Wernisaż plenerowej wystawy „Piertanie dawniej i dziś”

14 września 2025 roku w Piertaniach w gminie Suwałki...

Hub of Talents 3 z pięcioma startupami w gronie beneficjentów PARP

Hub of Talents 3, program inkubacji startupów prowadzony przez...