Konkurs powstał przy współpracy dwóch miodosytni z Północno Wschodniej Polski Augustowskiej Miodosytni i Miodosytni pod Dębem oraz Bractwa Bartnego.
Bartnicy w dawnych czasach byli głównymi dostarczycielami miodu pszczelego służącego do produkcji miodów pitnych. Konkurs ma na celu nie tylko promocję miodosytnictwa i pokazanie bogactwa smaków jakie można z miodu pszczelego uzyskać ale także służy prezentacji naszego wspólnego dziedzictwa kulinarnego związanego z tym najstarszym znanym ludzkości napojem alkoholowym. Kierowany jest do producentów amatorskich zarówno z Polski jak i z innych krajów Świata, nie związanych z branżą producentów miodów pitnych. Chcemy wspólnie wybrać i nagrodzić najlepsze trunki mające również potencjał na rynku komercyjnym.
Rejestracja zgłoszeń na:
Www.kmpbartnik.pl
Rejestracja zgłoszeń: 7 listopada 2024 – 31 marca 2025
Dostawa zgłoszeń: 28 luty 2025 – 20 kwietnia 2025
Sędziowanie konkursu: 1 maj 2025 – 2 maja 2025