Restauracja Sudavia, mieszcząca się w Hotelu Szyszko*** w Suwałkach, po raz drugi została uhonorowana prestiżowym wyróżnieniem Złotego Widelca. Znalazła się tym samym w elitarnym gronie 51 lokali gastronomicznych w Polsce, które – według organizatorów konkursu – wyróżniają się jakością, smakiem i poziomem obsługi, a przede wszystkim są miejscami, do których warto wracać. Nagroda została przyznana w ramach akcji „Polska od Kuchni”, organizowanej przez Fundację WIP Warto Im Pomóc wraz ze Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich.
Bardzo cieszymy się z tej nagrody, ponieważ wiemy, że nie jest łatwo ją zdobyć. Złoty Widelec jest znaczącym wyróżnieniem w polskiej gastronomii – powiedział Tomasz Szyszko, właściciel Sudavii.
Złoty Widelec – znaczenie nagrody w polskiej gastronomii
Złoty Widelec to jedna z najbardziej rozpoznawalnych nagród kulinarnych w Polsce. W dotychczasowych 14 edycjach konkursu udział wzięło ponad 4,5 tysiąca restauracji, spośród których 525 zostało laureatami. Konkurs nie tylko promuje najlepsze lokale, ale także przekłada się na realne korzyści biznesowe dla zwycięzców – zwiększenie liczby gości, możliwość uzyskania profesjonalnego audytu gastronomicznego oraz promocję w mediach, w telewizji POLSAT CAFE i w kanałach internetowych patronów medialnych.


Fot. Organizator konkursu Złoty Widelec – Fundacji WIP Warto Im Pomóc
Proces wyboru laureatów i rola ekspertów kulinarnych
Laureatów nagrody wybiera kapituła konkursu na podstawie rekomendacji jurora, który odwiedza restaurację, ocenia serwowane dania, sposób ich podania, wystrój wnętrz oraz jakość obsługi. W przypadku Sudavii oceny dokonał Hieronim Piotrowski, znany ekspert kulinarny z Warszawy, który po degustacji dań osobiście pogratulował ich autorce, nagradzając ją brawami na stojąco.
Sukces zespołu gastronomicznego Hotelu Szyszko
Właściciel restauracji, Tomasz Szyszko, podkreślił, że zdobycie Złotego Widelca to zasługa całego zespołu gastronomicznego działającego w Hotelu Szyszko***.
Ta nagroda jest zasługą działu gastronomii w Hotelu Szyszko***, który tworzą wspaniali, pracowici i ambitni ludzie. Jestem z nich naprawdę dumny i cieszę się, że zostali docenieni przez najwybitniejszych ekspertów kulinarnych w naszym kraju – dodał Szyszko.

Oferta restauracji Sudavia – kuchnia polska i regionalna w nowoczesnym wydaniu
Restauracja Sudavia mieści się przy ul. Innowacyjnej 3 w Suwałkach i oferuje gościom dania kuchni polskiej oraz regionalnej, podawane w nowoczesnej formie. Wśród szczególnie polecanych pozycji znajdują się tatar z polskiej wołowiny, frytka suwalska, truflowe kartacze z wołowiną oraz zupa z ryb Suwalszczyzny z kluseczkami szafranowymi, wyróżniona także przez Street Food Polska. Restauracja, dzięki zdobytemu godłu promocyjnemu Złotego Widelca, może nieograniczenie posługiwać się tym tytułem, co wzmacnia jej pozycję marketingową na rynku gastronomicznym.


Korzyści dla laureatów konkursu Polska od Kuchni
Zwycięzcy akcji „Polska od Kuchni” poza prestiżem i zwiększonym zainteresowaniem klientów zyskują dostęp do elitarnego Klubu Złotego Widelca oraz szansę nominacji do ogólnopolskiego konkursu WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców. Udział w konkursie wiąże się także z otrzymaniem statuetki oraz zaproszeniami na uroczystą galę. Dla restauracji takich jak Sudavia jest to nie tylko potwierdzenie jakości, ale również istotny element w budowaniu marki i przewagi konkurencyjnej.